Skidåkning i Spanien – allt du behöver veta

Av Salma Hwedi på - 7m. lästid

När du tänker på Marbella är det första du tänker på havet, sanden och solen. Marbella anses ha ett av de bästa klimatet i världen, året runt. Marbella, och Spanien som helhet, finns definitivt inte på listan över platser som folk skulle välja för skidåkning, särskilt som länder som Italien, Frankrike och Schweiz ligger så nära. Men ibland måste folk komma ihåg att Spanien har flera skidorter på hela det spanska fastlandet, som är mycket populära resmål för lokalbefolkningen och utlänningar under vintern.

Även om Spanien är ett varmt land har det de mest varierande geografiska attributen i Europa, så det borde inte vara någon överraskning att höra att skidorter finns utspridda över hela landet. Från den norra gränsen mot Frankrike till södra Spanien kommer du att bli förvånad över vad du kan hitta i ett av Europas hetaste länder.

Men varför ska du resa till Spanien för att åka skidor, av alla ställen? Med tanke på att Spanien inte är känt som ett "skidresmål" är det mycket billigare att njuta av snösporter här än på andra europeiska orter. Dessutom ligger alla skidorter bekvämt belägna nära spanska flygplatser, vilket innebär att det är lättare att ta sig till en skidort jämfört med platser som Schweiz. Och slutligen, eftersom orterna ligger intill spanska kulturella centrum kan du också få ut en härlig semester av din tid i Spanien genom att besöka städer som Madrid, Granada, Kantabrien och Galicien.

SIERRA NEVADA

Granada är en sydlig provins i Spanien som tillhör Andalusien. Det kan komma som en överraskning för många att det faktiskt finns en av de mest kända skidorter som sitter i södra Spanien. Sierra Nevada skidort ligger på Iberiska halvöns högsta berg - El Mulhacén (3 479 meter). Tänk att du en dag kan sola på en strand på Costa del Sol och tre timmar senare åka skidor på sluttningarna av det högsta berget på Spaniens fastland.

På senare år, med förändringar i klimatmönstren, har man köpt in snömaskiner varje år för att se till att det finns gott om snö i alla backar. Skidsäsongen i Sierra Nevada varar från december till början av april. Du kan även åka skidor på natten i backarna i Sierra Nevada.

Sierra Nevada är också bekvämt beläget intill två viktiga flygplatser: Malagas flygplats (AGP), som ligger 2 timmars bilresa bort, och Granadas flygplats (GRX), som ligger 58 minuter bort med bil.

Avstånd från Marbella:

Via A-92: 2h 29 min, 220 km med bil.

Via A-7: 2h 43 min, 240 km med bil.

Via A-357 och A-92: 3 timmar och 02 minuter, 247 km med bil.

Allmän information:

Det högsta läget på orten är 2 100 meter. Man kan ta sig till orten med bil eller buss från Granada busstation, som är en timmes bussresa och kan kosta cirka 10 euro för en tur-och-returresa, som ska köpas på plats.

Sierra Nevada Slopes:

Gröna backar - 19
Blå backar - 45
Röda backar - 53
Svarta backar - 4
Totalt antal backar - 121

I Sierra Nevada finns också halfpipes för dem som föredrar snowboarding.

Sierra Nevada Slopes

Sierra Nevada (www.sierranevada.es)

PYRENÉERNA

Pyrenéerna är en bergskedja som skiljer den iberiska halvön från grannlandet Frankrike. Den ligger mindre än fyra timmars bilresa från Barcelona, ligger på 3 400 meters höjd och sträcker sig över 430 km. Den är också känd för sina vandringsleder och har flera skidorter på båda sidor av bergskedjan.

De lämpliga flygplatserna att landa på för att nå Pyrenéerna är antingen i Frankrike - Lourdes/Tarbes flygplats (LBE), Pau flygplats (PUF) eller Toulouse flygplats (TLS) - eller i Spanien - Girona flygplats (GRO), Lleida flygplats (ILD) eller Barcelona flygplats (BCN).

I den här bloggen kommer vi att dela in Pyrenéerna i sektorer: Katalanska, andorranska och aragoniska Pyrenéerna.

Skidorter i de Katalanska Pyrenéerna

Baqueira/Beret: Den här orten är idealisk för skidåkare på alla nivåer. Den har 4 utsedda skidområden: Beret, Baciver, Baquiera och Bonaigua.

Boí Taüll: På denna ort finns Pyrenéernas högsta skidområden. I och med att hemmet ligger i Boí-dalen har Unesco förklarat den som en Starlight-destination. Detta är också ett utmärkt resmål för skidåkare på alla nivåer.

Espot: Detta är en resort som är avsedd för familjer och utformad för nya skidåkare och de som gillar att åka skidor bort från större folkmassor.

La Molina: Detta är en av Spaniens äldsta skidorter och erbjuder 61 km skidbara områden som är fördelade på 54 skidspår.

Masella: Med en höjd på 2 635 meter och 69 spår har skidorten en av de längsta säsongerna i Pyrenéerna.

Port- Ainé: Denna familjevänliga resort sträcker sig från 1 650 meters höjd till 2 240 meter över 25 skidspår för alla att njuta av.

Vallter 2000: Denna hisnande resort är för dem som verkligen älskar att åka skidor och anpassar sig även till familjer. Den sträcker sig över det alpina området från 1 910 till 2 535 meter, har 13 skidspår och är den östligaste orten i de katalanska Pyrenéerna.

catalan pyrenees

Skidorter i Andorranska Pyrenéerna

Arinsal: Den här skidorten är idealisk för nybörjare som vill lära sig de bästa knepen. Men den är också lämplig för mellanstadieåkare också.

Ordino-Arcalis: Den här skidorten ligger mer avlägset än andra, men det gör det möjligt med höga höjder och mindre skaror av skidåkare. Den här orten rymmer alla typer av skidåkare, från nybörjare till avancerade, den har allt.

Pas de la Casa-Grau Roig: Dessa 2 en gång oberoende skidorter har gått samman för att skapa det mest omfattande skidområdet och den högst liftbetjänade terrängen i Andorra. Nu kan de skryta med 186 km skidspår.

Souldeu-El Tarter: Den här skidorten har 1747 hektar skidbar terräng för skidåkare på alla nivåer, med en kapacitet på 38 480 skidåkare per timme. Med 54 skidspår kommer du definitivt att få ut det mesta av sporten.

Andorran Pyrenees

Skidorter i Aragonese Pyrenees

Candanchu (www.lugardenieves.com)

Astún: Den här orten ligger och erbjuder backar som sträcker sig från 1 658 till 2 300 meters höjd och har 50 km skidområde att njuta av. Även om det är en familjeort har den också blivit en referens för snowboarding i Spanien.

Candanchu: Detta är Spaniens äldsta skidort. Den har en topphöjd på 2 400 meter och har 59 km skidbacke. Den är uppdelad i fyra områden och anpassar sig till alla nivåer av skidåkare.

Aramón Celer: Denna skidort har 79 km skidspår och är idealisk för skidåkare på alla nivåer, och fungerar även som en fantastisk vandrings- och mountainbikeresurs på sommaren.

Formigal-Panticosa: Denna familjevänliga skidort är spridd över fyra olika dalar och har 143 km skidbackar som alla kan njuta av.

Aragonese Pyrenees

SNOW ZONE MADRID

SnowZone Madrid (www.nevasport.com)

Avstånd från Marbella:

Via A-4: 5t 30 min, 596 km med bil.

Via A-45 och A-4: 5h 40 min, 613 km med bil

Via A-45: 6t 04 min, 611 km med bil

Spanien har också införlivat sätt för människor att njuta av snön även när de befinner sig i huvudstaden. Så om du har lite ledig tid när du besöker Madrid kan du njuta av ett par timmars skidåkning.

Den ligger i Xanadu, ett av Madrids största köpcentrum, och kan skryta med 18 000 m2 snö att åka skidor på. Du kan få skid- och snowboardlektioner här innan du ger dig ut i de riktiga backarna. Du kan få lektioner antingen i grupp eller privatlektioner.

Om du vill veta mer om lektionspriserna ska du se till att kolla in deras webbplats.

Samarbetspartner Salma Hwedi